Om livet och litteraturen

tisdag 11 juni 2013

Jag har läst Göra rätt Kravallerna av Simon Felix Adler. Det är en roman med en intressant tematik. Huvudpersonen har en bakgrund som fotbollshuligan. Han blir kär i en tjej som är aktivist. Tillsammans beger de sig till Göteborg för att demonstrera mot Eu-toppmötet. I stundens hetta blir huvudpersonen en stenkastare. I rättegången blir han dömd som en anstiftare, eftersom en polis ljuger.  Det är en självbiografisk utvecklingsroman. Berättarjaget formas av det samhälle han befinner sig i.

Det är intressant hela vägen; kärleksrelationen, tillvaron på kåken och vad som händer sen. Men det är en bok som kunde vara så mycket mer. Men Adler skriver lite för snabbt, summerar istället för att måla ut. När han tillslut förlåtit kärleken som svek honom så konstateras det genom att han skriver att han kommit dit.  Och vad hände inom honom när han valde att bli aktivist ? Jag skulle velat ha det på ett annat sätt, att man förstått genom att få en insyn i hur personen utvecklats. Det är en bra historia och den håller, men egentligen hade jag velat ha 200 sidor till. Det är så många resor som inte beskrivs.

Berättelsestoffet duger för att kunna bygga en klassiker, synd att det inte blev så.  Det stora skymtar fram. Läs den för den berättar något viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar