Om livet och litteraturen

måndag 17 juni 2013

Sommarboken


Kosläpp runt Valborg. Ladugårdsdörrarna slås upp och korna tumlar ut i ljuset, i det nygröna gräset, i solvärmen. Barnfamiljerna trängs för att se den rena, omtumlade glädjen. Ska man se en ko skratta så är det där och då. Kalvarna rusar om varandra, leker, sniffar, upptäcker. Det är första gången de kan ligga i gräset på en äng och njuta solstrålar.

Hästsläpp lite längre fram på sommaren. Hästarna är i och för sig ute varje dag, året runt, men inte i sommarhagen. Sommarbetet är uppenbarligen något alldeles speciellt. De vanligtvis lite lata och slöa ridskoleponnyerna kastar sig ut i det gröna, galopperar runt runt på den stora ängen, rullar sig, slår bakut, pussar en hästkompis och sätter av igen. Ska man höra en häst ropa ”Jippi” så är det där och då.


 
Boksläpp på biblioteket. Sommarboken. Barn och ungdomar får fylla en låda som är en väska med böcker och ta med hem och ha kvar hela den gröna granna sommaren. Hos oss var det idag, klockan tre. Barnen stod och väntade, klockan några minuter i. Ögonen fästa på det lilla berget av vackra lådor. Lockande. Lite pirrigt. Lite, lite tänkte jag på Mc Donalds happy meal. Men bara lite. Böckerna höll andan i hyllorna.   Skulle de få… var det dags snart att… tänk om… ååååh, pirrigt!

Klockan var tre! En låda till varje barn, och de fyllde barnboksavdelningen. Fyllde sina lådväskor med böcker, ord, sagor och äventyr. Läslusten virvlade runt i luften, barnen tipsade varandra och letade, hittade, vände och vred.

Och böckerna lämnade biblioteket i sina färgglada lådväskor, i händerna på kvittrande barn. Ut i solskenet, ut i det gröna. Kan en bok slå bakut av lycka så gjorde de det. Kan den galoppera så tog de en sväng. Sommarbete!! Ut i sommarstugor, i båtar, i hängmattor, på badbryggor och runt i Europa och andra fjärran länder! Ska man höra en bok jubla, så är det där och då.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar