Om livet och litteraturen

lördag 5 oktober 2013

Jag har läst Ru


”Jag kom till världen under Tet-offensiven några dagar in på det nya året, Apans år, när explosionerna från de långa smatterbanden som hängde utanför husen ackompanjerades av knattret från kulsprutorna.”

”Jag föddes i skuggan av fyrverkerisprakande himlar som pryddes av lysande girlanger och korsades av missiler och raketer. Det var min uppgift att födas för att ersätta de liv som gått till spillo.”

Så VACKERT! Kim Thúy flydde från Sydvietnam under kriget och bosatte sig i Canada. När hon skildrar sin verklighet blandar hon bilderna från nu och då och, som i den citerade inledningen, bilderna där freden och kulturen blandas och trasas sönder av kriget och attackerna. Ovan kopplar hon ihop smällarna från det vietnamesiska nyåret med bomberna som föll över hennes land.

Boken består av en rad bilder från Thúys liv, både i Vietnam och Canada och under resorna däremellan. Den är indelad i småtexter som nästan känns fristående. En liten text per sida. Det för tankarna till det asiatiska minimalistiska, en roman nästan i Haikuform. Fint, stilistiskt genomarbetat, poetiskt.  

Kim Thúy, Ru, Sekwa förlag, 2011
(på franska: Ru, Libre Expression, 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar