Om livet och litteraturen

lördag 7 december 2013

Låt vargarna komma

Säga vad man vill om Ophra Winfrey men det är ofta väldigt bra böcker i hennes bokklubb. Låt vargarna komma eller Tell the wolfs I´m home som romanen heter i original är en av dem.

Det är en bok om kärlekens olika sidor.  Om bandet mellan två syskon, en bror och en syster som växer upp på olika militärbaser, skilda från andra barn. Båda vill bli konstnärer. De har bestämt sig för att alltid hålla ihop. Brodern bryter löftet. Många år senare kommer han hem, som berömd konstnär. Han har med sig en pojkvän och han har fått AIDS. Det är åttiotal. Syskonen börjar umgås igen, under villkoret att pojkvännen håller sig undan. Systern har två barn;  Greta och June Elbus. Den yngsta, June Elbus som är romanens huvudperson vet aldrig om att pojkvännen existerar.

Romanen börjar den döende morbrodern gör ett porträtt av sina systerdöttrar. June Elbus älskar sin morbror mer än något annat. När morbrodern dör börjar historien. I hemlighet börjar June Elbus träffa hans pojkvän. Samtidigt blir relationen mellan Greta och June Elbus allt sämre.

Det är en roman som lyckas göra en begriplig historia om mellanmänskliga komplikationer, som brukar vara så svåra att sätta ord på. En roman om en annan tid och om AIDS.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar