Om livet och litteraturen

onsdag 16 april 2014

En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek

Jag har varit ledig sedan i torsdags och hunnit läsa fyra romaner. Jag bara älskar det! Den fullständiga flykten men också samtalen efteråt, mitt i verkligheten, att relatera sitt eget till det lästa.För mig är det ett effektivt sätt att koppla av, som möjligtvis blivit lite förstört av allt bloggande om böcker. Men bloggandet har också gett någonting mer, en möjlighet för mig att spegla mitt läsande i mina egna ord.

I dag har jag läst En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek (Ordfront 2013). Yazbek är en författare som vunnit pris Woman in crossfire en rapport om Syrienkriget.

Men En mörk strimma av ljus handlar om den erotiska relationen mellan den rika kvinnan Hanan och hennes tjänsteflicka Alya. Vart går gränsen mellan begär och kärlek? Vilka val har en människa har en människa som endast får ömhet av hon som också är förövare? Alya är 10-11 år första gången som Hanan utnyttjar henne sexuellt.

En strimma av ljus är  skildring av sexualiteten i ett system av förtryck och fattigdom. Det är intressant och välskrivet. Största kvalitén i berättelsen är kanske frånvaron av förenklingar. Personteckningarna får en trovärdighet. När jag är klar funderar jag på ifall ondska inte kan vara bristen på att se vad som är ont, att släta över och inte stå upp. Samtidigt som ondska är oförmågan att se i gråskalor och att som en konsekvens av det döma för hårt. Man ska ha gått hundra mil i någon annans skor för att kunna förstå dem säger ett ordspråk. 

Temat lesbisk kärlek i Syrien är  ovanligt nog för att göra det här till en intressant roman. Det är också en lagom kort roman, bara lite över 200 sidor. Jag är så trött på alla överdrivet tjocka romaner som kommit ut på sistone. Det är som en trend att allt ska vara stort, i allt från kakor till böcker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar