Om livet och litteraturen

tisdag 15 april 2014

En övning i bråk

På folkbiblioteket där jag arbetar har vi bokcirklar. En effekt av en bokcirkel i ett offentligt rum är att det inte blir så privat och att man oftast brukar prata mer om boken än om sitt eget trädgårdsland. Jag tror att man ska akta sig för att prata om rätt eller fel i sådana här sammanhang, det väl snarare vad man tycker passar bäst om, vilken form man gillar.

Men när jag läste häromdagen läste om Ann Morgan som valde att läsa en bok för världens alla länder fick jag en del idéer om hur man skulle kunna utforma en bokcirkel genom att härma henne.

Ett sätt är att resa runt jorden tillsammans. Att man börjar med en bok om platsen där man befinner sig och sedan gemensamt bestämmer nästa riktning. Ska man ta tåget ner till Köpenhamn först? Eller till Stockholm och sedan ta färjan över till Helsingfors? Eller flyger man direkt ner till Berlin? 

Man kan välja att läsa böcker från olika tidsepoker och samhällslager. Kanske välja nutid och arbetarklass, eller trettiotal och medelklass. Möjligtvis grälar man om resvägen under tiden, kanske åker man åt olika håll och bestämmer sig för att träffas i samma bok om några månader. Eller också är man pretentiös och serverar mat från de olika länderna som man läser om. Man kan också bestämma att cirkeln läser olika böcker från samma land men skrivna ur olika perspektiv. Då kan cirkeln i bästa fall bli en övning i bråk. 


En motsat idé är att bara läsa om den platsen man befinner sig utifrån olika perspektiv. Att i samband med träffarna besöka miljöer som beskrivs i böckerna man läser. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar