Om livet och litteraturen

måndag 12 maj 2014

Grejen med verb av Sara Lövestam

Substantiv är namn på ting, t ex boll och ring. Adjektivet sen oss lär hurudana tingen är. Durch, für, gegen, ohne, um styr ackusativ i tyskan. Men vad är grejen med verb i det svenska språket?
På det kan Sara Lövestam svara. Hon har skrivit boken ”Grejen med verb” (piratförlaget). En hel bok, 156 sidor, som enbart handlar om verb i alla dess former. Hur kan det vara möjligt? Det är helt otroligt och det är ännu mer otroligt hur fängslad man blir av boken.
På 70-talet, när jag gick på Solbergaskolan i Visby fick vi lära oss imperfekt. Det gäller inte längre. Förstå hur chockad jag blev när jag läste kapitlet ”Den sedelärande sagan om hur imperfekt blev preteritum”.

Partikelverb är skojigt! Konjugation 1 är lätt. Konjugation 2a, 2b, 3 och 4 hade jag svårt att förstå skillnaden mellan. Men det gör liksom ingenting, det är så intressant i alla fall, konstigt. Nej förresten, det är inte så konstigt för boken är rappt och roligt skriven, det är lustiga exempel och Sara Lövestam håller spänningen vid liv genom hela boken. I början av boken får vi veta att det bara finns ett verb som inte byter form från nutid till dåtid. Svaret på vilket verb det är avslöjas först på sista sidans fotnot. Det är fascinerande att det kan vara så väldigt mycket med och omkring verb. Det är som rymden, universum, det eggar fantasin. Grammatikporr, som Lövestam själv uttrycker det i förordet/M Lyth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar