Om livet och litteraturen

lördag 14 juni 2014

Sommarstängt

På söndag har vi sista öppna dagen för terminen. Sen öppnar vi igen i slutet av augusti. Då kommer det vara en del nya fina böcker på plats. Vi har ju fått 4000 att köpa för. I höst är det 8000 kronor till som vi kommer att använda för att köpa in höstens nya böcker.

Det har varit en fin första vår för Blomstra biblioteket. Många samtal om litteratur med grannar som man tidigare inte visste att de läste. Så mycket uppmärksamhet vi fått. I veckan var förresten Hemmets Journal på besök och gjorde ett reportage. Tidigare har vi varit med i Radio Göteborg, Tidningen Centrum, GP, Hem och hyra, Allers, Metro och bibliotekstidningen Framsidan. Hoppas hoppas att idén med tvättstugebibliotek sprider sig!

Några snabba boktips får ni här:

Kanada av Richard Ford. En välskriven, ganska otäck berättelse om ett barn som växer upp under svåra omständigheter. Det är en pojke vars föräldrar begår ett bankrån. Richard Ford är en typiskt god berättare. Det är en gammal man som berättar om vad han upplevde som barn, som försöker förstå sina föräldrar. Hur det kom sig att han fick börja om i Kanada. Sorgligt och gripande som får mig att reflektera en del över platsens betydelse. Ja det här låter hur banalt som helst, men det är faktiskt bra.






Husfrid av Alison Bechdel är en riktigt härligt tung serieroman, som tar upp  existentiella problem, är symboliskt mättad, men ändå inte särskilt jobbig att läsa. Fast skitjobbig ändå. Det handlar enligt baksidetexten om en internationellt erkänd och bästsäljande serieroman med självbiografiskt bakgrund. Jag vet inte varför. Men jag älskar verkligen de här böckerna, filmerna eller pjäserna som nästan får mig att gå sönder.

Alison kommer ut som lesbisk och får då reda på att även hennes far, begravningsentreprenören, varit homosexuell. Berättelsen blir en resa i det pussel Alison försöker lägga av sina barndomsminnen i ett försök att förstå vem hennes far var. Det jobbiga i den här berättelsen är fasaden. Hur fadern hela tiden ville framstå som den perfekta, samtidigt som han slogs mot sin sexuella läggning.


Ja nu kommer jag att tänka på en ännu värre bok, skriven av Kim Leine som nyligen fick Nordiska rådets pris för en annan roman. Den roman jag tänker på är Kalak. Huvudpersonen i boken lever som barn  i Jehovas Vittne. Det blir problem då det kommer ut att hans pappa som är homosexuell. Fadern flyttar från Norge till Köpenhamn. De båda återförenas när pojken är i övre tonåren. Pappan utsätter honom för sexuella övergrepp. Ja en roman om gränslöshet. Kim som huvudpersonen heter flyttar till Grönland där han skaffar familj, jobbar som sjuksköterska och sin egen undergång.

Andra otäcka böcker om besvärliga fäder och svåra barndomar är Birgit Häggkvists roman A om hur det var att vara mycket begåvad flicka i Norrland på 50-talet. Karl Ove Knausgård svit Mim Kamp. 


/Karin






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar