Om livet och litteraturen

torsdag 28 november 2013

Böcker från Svarta havet

I dag har vi fått ett paket med två böcker till biblioteket från förlaget 2244, ett förlag som ger ut böcker skrivna av författare från länderna runt Svarta havet. De böcker vi fått är Tåg till Trieste av Dominica Radulescu. och Lasarus kvinnor av Marina Stepnova.

Tåg till Trieste handlar om en kvinna som flyr från Ceaucescus Rumänien via Italien till USA. Enligt Svenska Dagbladets litteraturkritiker Eva Johansson beskriver romanen som en bok om obändig livsglädje i ett totalitärt system. 

Lasarus kvinnor handlar om tre generationer kvinnor i 1900-talets Ryssland, en beskrivning av Ryssland underifrån, I något som verkar vara en rysk feelgood roman.

På senare tid har jag kommit att fundera en del över skrattet. Varför vi inte skrattar så mycket i Sverige. En orsak är kanske att vi inte måste. Svåra kriser behöver skrattet som livboj och syresättning.

Men det är väl också något i vår kultur, hur man skall vara för att bli tagen på allvar. Så sent som 1935 dömdes Thor Modéen och John Wilhelm Hagberg till böter för att de varit för roliga vid en matiné på juldagen. Som grund för böterna på 75 kronor var bland annat att Modéen burit en alldeles för rolig hatt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar