Om livet och litteraturen

fredag 21 februari 2014

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten


Mordet på grannens hund får den 15-årige Christoffer att inleda detektivarbete.  Han söker och funderar, inspirerad av Sherlock Holmes, och det han gräver fram förändrar allting för honom. Precis allt. Det är hans röst och ord som berättar historien, och eftersom han har Aspergers möter läsaren en annorlunda värld med andra lagar och andra sätt att uppleva saker och ting.  

Jag älskar det mötet! Det som följer logiska lagar i min värld är inte nödvändigtvis logiska i hans. Lätt blir svårt och svårt blir lätt. Omöjligt blir självklart och självklart omöjligt. Det man behöver förklara tas för givet och det som tas för givet behöver förklaras. Underbart.

Det får mig att titta på världen på ett lite nytt sätt, med insikten att allt som jag kallar logiskt och detendasättet inte alls behöver vara det.  Det får mig att tycka jättemycket om Christoffer och inse att världen är mycket mer jobbig för honom än vad hans utbrott och ständiga orubblighet är för världen. 

Det får mig faktiskt att drömma mig tillbaka till tiden då mina egna barn befann sig i ”kan själv-åldern”, det magiska tänkandets period: ta på strumporna före byxorna och dagen är förstörd. Råka trycka på hissknappen själv och allt, precis allt, är förstört. Säg att det som är superviktigt inte är så värst viktigt, och världen blir outhärdlig. 

Boken är inte tjock. Kanske behöver du leta lite efter den i Blomstrahyllan, men när du väl hittar den är den god som en söndagsfika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar